Dogdance

FH3A2369webLDogdance is een hondensport waarbij je met je hond op muziek danst. Om met je hond op muziek te kunnen dansen is het de bedoeling dat de hond een aantal oefeningen, trucs of moves uit kan voeren. Er zijn talloze oefeningen die de hond kan leren, zoals bijvoorbeeld omrollen, buigen, door iemands benen zigzaggen of rondjes om zijn as draaien. Als de hond meerdere oefeningen kent dan wordt er muziek gekozen. De oefeningen die de hond laat zien worden aangepast op de muziek. Ook de handler danst op de muziek, maar de nadruk ligt bij de hond. Door het samenspel van hond, handler en muziek kan er een heel mooi geheel ontstaan!

dogdance01Dogdance is een jonge hondensport, maar het wint snel aan populariteit in zowel het binnen- als in het buitenland. Dogdance heeft dan ook een aantal kenmerken die deze sport geweldig maken. Zo is de sport heel afwisselend voor zowel de hond als de handler. Bij dog dance zijn er een oneindig aantal oefeningen die je de hond kunt leren. Er zijn geen vaste oefeningen die de hond moet kunnen en alle oefeningen zijn toegestaan zolang ze geen gevaar opleveren voor de hond. De hond hoeft dus niet telkens dezelfde oefeningen uit te voeren en je kunt altijd bezig blijven om je hond iets nieuws te leren. Vooral voor snel lerende honden is dit een uitkomst omdat deze honden zich snel gaan vervelen bij gewone gehoorzaamheidscursussen. Maar ook voor de handler is het afwisselend. Bij Dogdance is het niet alleen de bedoeling dat je de hond goed traint, maar het is ook de bedoeling dat je zelf danst, dat je op de maat loopt, dat je een goede choreografie maakt en dat je de ring goed gebruikt.

Verder is het leuke aan Dogdance dat het een geschikte sport is voor alle soorten honden. Het maakt niet uit wat voor ras de hond is of hoe oud de hond is. Dit komt omdat er in de dog dance geen verplichte oefeningen zijn. De oefeningen kun je als handler aanpassen aan de mogelijkheden van de hond en aan wat de hond leuk vindt. In andere hondensporten zie je vaak dat alleen de snel lerende honden aan de top lopen, maar in Dogdance wordt er rekening gehouden met het ras van de hond. Het kan dus zomaar zijn dat je naast Border Collies, ook een Teckel of een Newfoundlander in de ring ziet!

Men vindt in dogdance 2 disciplines, Freestyle en Heelwork To Music. In beide kan men diverse klasses lopen, van Level 1 tot en met Level 3 (voorheen champion)