header winter 2019 1

Freestyle

magic shoot 1"Freestyle" kent een grote verscheidenheid aan oefeningen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het een hond leren, van slalom door de benen, lopen op de achterpoten tot springen over het lichaam van de handler. Hoe meer variatie je kan laten zien, hoe hoger de waardering van de jury. Wel wordt er altijd gelet op de veiligheid van de hond, met andere woorden, de oefeningen mogen geen gevaar opleveren. Het mooie van deze sport is, dat je het met vrijwel iedere hond kan doen, mits de gezondheid dat toelaat. Veel oefeningen worden aangeleerd met behulp van de clicker. Daarmee kun je exact aan je hond aangeven welk gedrag je graag herhaald wilt zien. De hond moet hierbij zelf nadenken welk gedrag hem de beloning oplevert. Die beloning is de motivatie voor de hond om met je samen te werken. Hoe makkelijker een hond te motiveren is, hoe sneller hij zal leren.
Nadat de hond een diversiteit aan oefeningen heeft geleerd, is het de kunst om alle oefeningen zodanig aan elkaar te koppelen, dat er een vloeiend geheel ontstaat, dat past bij de gekozen muziek. Als handler kan je kiezen voor een outfit die past bij de muziek en de routine om extra dimensie te geven aan het geheel, waardoor het voor het publiek een lust is om naar je te kijken. Uiteraard staat plezier voor hond en handler zelf, op nummer 1.

Heelwork to music

htm"Heelwork to music" is voortgekomen uit de obedience (gehoorzaamheid als wedstrijdsport). Bij deze vorm bestaat een routine voor 75 % uit volgwerk (heelwork) aangevuld met oefeningen waarbij de hond niet verder dan zo'n 2 meter bij de handler vandaan mag zijn.
Vaak wordt deze sport vergeleken met paardendressuur.
Het volgwerk kan worden uitgevoerd vanuit verschillende uitgangsposities, zoals links of rechts naast de handler, voor, achter of zelfs dwars op de handler. Ook de richting van het volgwerk kan variëren van voorwaarts, tot zijwaarts en zelfs achterwaarts.
Het is bijzonder om te zien hoe vloeiend hond en handler zich samen bewegen op de muziek en het lijkt alsof het geen enkele moeite kost, maar geloof maar dat er vele trainingsuren in zijn gestoken.