header winter 2019 1

Er zijn hondenscholen in vele soorten en maten. Een hondenschool dichtbij is niet altijd de beste. En hoge tarieven is geen garantie voor kwaliteit.
De Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding (kortweg O&O) heeft een checklist opgesteld om voor jezelf te bekijken of jouw gekozen hondenschool wel geschikt is. En natuurlijk zetten wij deze test ook bij ons online, omdat wij van menig zijn dat wij positief uit de test komen.

Kun je op de hondenschool terecht vanaf het moment dat je pup bij jou thuis komt?
In de puppytijd kun je alle hulp bij de opvoeding en socialisatie gebruiken die er maar is. Dus als je hond net bij jou is, maar al wel wat aan je gewend is én alvast de enting heeft gekregen die bij zijn leeftijd hoort: Zo snel mogelijk starten.
Dat kan dus al vanaf een week of 8
** Bij Dancing Paws kan je ook al terecht met je pup, we bieden zowel opvoeding als puppy-dance.
Wij kunnen u helpen kiezen waar u hond het beste thuis hoort. 
Ja Nee
Zijn de mensen die lesgeven gediplomeerd?
Er is de laatste tijd veel (ten goede) veranderd in de kennis over honden en hun opvoeding en training. Recent geschoolde instructeurs zijn dus belangrijk voor de kwaliteit van de lessen. Check bovendien of de instructeurs zich regelmatig bijscholen.
** Ook wij scholen ons regelmatig bij. Daarnaast stappen wij zelf ook in de schoenen van de cursist door zelf ook bij anderen een workshop of lessen te volgen. Op deze manier kunnen wij ons ook heel goed inleven in wat een cursist meemaakt.
Ja Nee
Zitten er in een cursusgroep tussen de 6 tot maximaal 8 honden?
De meeste moderne instructeurs vinden een groepsgrootte van 6 honden ideaal; Ze kunnen dan aan iedereen voldoende aandacht besteden en goed overzicht houden. Als er meerdere trainers voor de groep staan, kan de groep iets groter zijn.
** Bij Dancing Paws staan wij achter deze stelling en trachten hier ook voor te waken. Wij staan zelfs liever nog voor een kleinere groep, omdat juist dogdance zo veelzijdig is. Op een workshop met meer deelnemers zullen wij de groep dan vaak spltsen in groepen van maximaal 6 personen.
Ja Nee
Hebben alle honden een leren of stoffen halsbandje of tuigje om met een vaste, niet slippende sluiting?
Als je ziet dat er honden op het veld rondlopen met ijzeren slipkettingen of andere corrigerende halsbanden, weet je dat je terecht bent gekomen op een hondenschool die nog op een achterhaalde wijze traint en opvoedt. Geen aanrader. Ga snel verder naar een andere hondenschool
** Wij lopen regelmatig wedstrijden en ontvangen met enige regelmaat de prijs voor "respect-volle handler naar de hond". Dit kun je niet leren, dit moet je in je hebben. Juist ook omdat dogdance vaak zo complexte oefeningen heeft, kan je alleen resultaat boeken als je op een hondvriendelijke manier traint. Dat brengen wij ook over naar de cursisten. Wij zijn voor geen enkele vorm van correctie, tijdens het trainen is zelfs het woord "nee" uit den boze.
Ja Nee
Worden de oefeningen op een positieve manier aangeleerd, zonder (fysieke) correcties en straffen?
Morderne hondenscholen werken volgens dit uitgangspunt: gewenst gedrag uitlokken en vervolgens belonen met een beloning die de hond leuk vindt.
Gewenst gedrag wordt zo aantrekkelijk gemaakt, dat de hond hiervoor zelf graag kiest. Ongewenst gedrag wordt voorkomen en als het dan toch optreedt, genegeerd of op een vriendelijke manier omgebogen. Je kan dit merken, als je de cursisten tegen hun hond horen praten. Is dit vrolijk en vriendelijk of klinken ze nors en streng?
** Zoals bij de vorige vraag al aangegeven is zelfs tijdens het trainen het woordje "nee" uit den boze. Wij maken duidelijk dat als de hond een foutje maakt, dit te wijten is aan de manier van aangeven door de cursist. Wij leggen de cursist dan rustig uit waar het verkeerde gebaar zich bevind en passen dit aan, zodat de hond gaat begrijpen wat de cursist wil bereiken. Zowel de cursist als de hond doen hun uiterste best. Wij zijn enkel de vertalers tussen hond en mens.
Ja Nee
Zijn de honden ontspannen en blij?
Als je ontspannen kwispelende honden ziet die er relaxed bijlopen en die er duidelijk lol in hebben om met hun mens aan het werk te zijn, is dat een goed teken. Lage staarten, gedrukt houding, platte oren en veel stressignalen, geven duidelijk aan dat de hond alles behalve blij is.
** Hondensport is bij voorbaat al iets wat ontspannen dient te zijn voor de cursist. Bewegen doe je als je als mens plezier hebt, toch? Nu, als de cursist plezier heeft, draagt die dat over naar de hond, zodat deze ook met veel plezier aan het werk is. Tijdens onze lessen en workshops lassen wij met enige regelmaat een verplichte pauze in, zodat de honden even kunnen bekomen van de lesstof. Of het nou Dogdance, gehoorzaamheid of iets anders is, uiteindelijk komt er voor de hond flink hersenwerk bij kijken. Op tijd rust en onstpanning is dan belangrijk.
Ja Nee
Is er ook aandacht voor theorie?
Een eigentijdse hondenschool leert aan de hondengeleiders niet alleen hoe zij oefeningen moeten aanleren, maar ook zaken als: hoe socialiseer je een hond optimaal, hoe communiceren honden met elkaar en met mensen en wat is stresgedrag, maar ook gezonde belasting voor je hond, verzorging van de hond, etc etc.
** Regelmatig organiseren wij ook lezingen met betrekking tot dogdance en communicatie, belasting, balans en gezondheid en het belang van spel bij de hond.
Ja Nee